28 листопада - розпочався Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня – 40 днів, хоча спочатку  він був семиденним. Але на соборі в 1166 році, всім християнам наказано святими отцями дотримуватися цього посту 40 днів, як Мойсей дотримувався його перед тим, як отримав на кам'яних скрижалях слово Боже.

Різдвяний піст називають ще Пилипівкою тому, що починається він після  дня пам'яті апостола Пилипа.

Сьогодні багато людей зовсім не дотримуються церковних правил очищення себе через покаяння, молитву і стриманість в їжі. Проте сам піст все частіше сприймається як дієта, як хороший спосіб позбавити організм від шлаків і... схуднути.

На жаль, не все так просто.

    Якщо Ви ніколи не постили, а вирішили почати вже сьогодні... зупиніться і залиште цю ідею на деякий час: необдумані дії можуть тільки зашкодити здоров’ю!

Піст - це тимчасова відмова від скоромної їжі (їжі тваринного походження), до якої відносяться всі види м'яса, молоко і молочні продукти, яйця, риба, морепродукти. Замість них в щоденний раціон потрапляють:

    всі види каш
    олії
    овочі
    фрукти і сухофрукти
    горіхи
    мед

Також, кожен, хто постить повинен скоротити кількість споживаної їжі вдвічі, повністю відмовитися від стимулюючих напоїв (кава, міцний чай, алкоголь). Втім, піст - це не тільки харчові обмеження, але і духовний подвиг. Відмова від їжі сама по собі нічого не значить, адже аскетизм - поняття цілісне, що включає в собі і духовне утримання. А це означає, що під час посту людина повинна свідомо відмовитися від неробства, поганих звичок, плотських утіх і грішних думок. Тобто, якщо Ви зважились постити, будьте готові і до сексуальної стриманості, і до відмови від розваг. У цей період важливо налаштовуватися на позитив, робити добро, прощати своїх кривдників, каятися в гріхах і гнати від себе погані думки і спокуси.

Як підготуватися до посту?

Багато хто вважає, що піст - справа нехитра: викинув з холодильника всі заборонені продукти і забув про них до самого Різдва. Але весь фокус у тому, що різка зміна раціону може супроводжуватися дискомфортом в кишечнику, слабкістю в тілі, метеоризмом і запамороченнями. Саме тому перед початком Різдвяного посту варто відвідати гастроентеролога, який оцінить стан вашої травної системи і скаже чи  Ваш організм здатний  впоратися з тією кількістю рослинної клітковини, яка буде надходити  з цільними кашами, овочами та фруктами протягом посту. Адже при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту груба клітковина може спровокувати загострення хвороби. У таких випадках лікар може порадити підкоригувати пісне меню - замість сирих овочів і фруктів вживати тушковані, варені або запечені (під впливом високих температур рослинні волокна стають більш ніжними і не дратують кишечник і слизову шлунка).

Чи є протипоказання?

Строгий піст не рекомендується людям похилого віку, пацієнтам, що перенесли операцію, вагітним і годуючим жінкам, а також маленьким дітям. Втім, при бажанні батьки можуть влаштовувати свої малюкам вегетаріанські дні 2-3 рази на тиждень (наприклад, у понеділок, середу та п'ятницю). У всі інші дні білок в раціоні дитини повинен бути присутнім.

Пісне меню за всіма правилами:

Для звичайної людини, яка вперше буде дотримуватися посту, він може здаватися заплутаним і досить складним. Адже потрібно складати меню в залежності від дня тижня, числа та святкових днів. Так, в перший і останній дні посту рекомендується не їсти взагалі – можна пити лише чисту воду. Дозволяються несолодкі напої, але ні в якому разі не спиртні.

Протягом усього посту заборонені м'ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир. Звичайний раціон у ці дні - овочі, гриби, крупи, горіхи. У всі дні, крім строгих, можна "побалувати" себе медом і насінням.

А в понеділок, середу та п'ятницю не можна їсти рибу, рослинне масло, пити вино.

У вівторок, четвер, суботу і неділю дозволяється їсти рибу, морепродукти, деякі солодощі і вино, а рослинна олія - ​​ввечері.

З 2 по 6 січня піст посилюється - рибу не можна їсти, навіть, у суботу та неділю - і досягає апогею він в останній день, у Святвечір, коли треба харчуватися "сочивом" - зернами злаків з медом. Зазвичай, це пшениця або рис, замочені у воді - кутя. Але до їжі не можна приступати до появи першої Різдвяної зірки.

Але от проводити галасливі свята, голосно співати і танцювати в Різдвяний пост не можна. Відзначати домашні події цілком можна, дотримуючись правил пісної кухні. Грати ж весілля в ці 40 днів категорично заборонено: церква в ці дні не вінчає.

Додаткові заходи

Перехід на пісне меню сприяє самоочищенню організму. Справа в тому, що рослинна їжа підсилює перистальтику кишечника, сприяючи тим самим виведенню з органів травлення та крові токсичних речовин. Однак фахівці вважають, що для посилення ефекту кожен постує повинен прийняти ряд додаткових заходів:

    - Під час посту хоча б раз на тиждень варто відвідувати баню. Теплові процедури поліпшать обмін речовин, очистять суглоби, прискорять виведення з крові токсинів, очистять шкіру і підвищать еластичність судин.
    - Не варто забувати під час постів про цілющу силу фрешів. Випиваючи по 100 -150 мл яблучного, морквяного або яблучно-бурякового соку (3 рази на день за 15 хвилин до їжі), Ви активізуєте роботу печінки, нирок і жовчного міхура.
    - Нирки теж потребують допомоги, так як саме через них з організму виводиться організму величезна кількість токсичних речовин. Знаючи про це, намагайтеся більше пити. Це може бути чиста вода, соки, трав'яні відвари або чаї. Головне, щоб протягом дня випивати не менше 2,5-3 літрів рідини (причому 60% повинно припадати на чисту воду).

Поради дієтологів

- Постіть! 50 відсотків українців мають зайву вагу, тому помірне обмеження в їжі й утримання від висококалорійних продуктів принесе лише користь.
- Їжте мед! Завдяки великому вмісту глюкози і фруктози (вуглеводи, що легко засвоюються), вітамінів групи В, А, С, Е, РР, К мед надзвичайно корисний і позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт.
Джерело